Verzorgingstips

  • Cahmere onderhoud
  • Leder onderhoud
  • Bamboo onderhoud

Cashmere verzorging

Het is te adviseren om het kledingstuk telkens als u het heeft gedragen, te luchten, even te laten liggen en het dan weer op te bergen. Wassen in koud of handwarm water. Gebruik een wasmiddel speciaal geschikt voor cashmere, of een klein beetje zeep (niet te hardnekkig, bijvoorbeeld handzeep). Was in koud tot handwarm water, spoel, druk het overtollige water en voorzichtig uit. Eventueel licht centrifugeren in een kort programma. Laat platliggend drogen en gebruik een strijkdoek & stoomstrijkijzer bij het strijken.

Volg ten alle tijden de wasinstructies op de ingenaaide waslabels op.

Pilling

Pilling is een natuurlijk proces, dat bij alle kledingstukken voorkomt. De mate van pilling wordt bepaald door de lengte van de gebruikte vezels. Cashmere en wol pillen relatief meer dan andere vezels. Het pillingsproces ontstaat doordat de vezels loskomen van het kledingstuk, door wrijving met het lichaam of andere externe voorwerpen.

De vezels die loskomen vormen dan een soort kluwe, dat eruit ziet als pluizen aan de oppervlakte van het kledingstuk. Om cashmere of merinowol in optimale conditie te houden en de pills van uw kledingstuk af te scheren, kunt u een pluizen tondeuse aanschaffen.

Leder verzorging

Leder duurzaam onderhouden

Om ervoor te zorgen dat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw favoriete leren kledingstukken, hebben wij een paar onderhoudstips voor u. Goed leeronderhoud verschilt per soort. Er zijn verschillende soorten leer zoals gladleer en ruwleer.

Gladleer

Gladleer is overwegend afkomstig van kalf, rund of varken en wordt opgedeeld in poreus leer en gedekt leer. Bij poreus leer gaat het meestal om zogenaamd anilineleer. Dit onderscheidt zich door de open poriën, waardoor het zeer natuurlijk oogt. Bij deze leersoort is elk foutje in het leer zichtbaar, wat uiteraard ook een zekere charme heeft. Gedekt leer ondergaat tijdens de verwerking een pigmentbehandeling, waardoor het robuust en waterafstotend wordt. Wanneer u niet zeker weet of het gladleer poreus of gedekt is, kan een kleine test uitkomst bieden: breng op een onopvallende plek een druppel water aan op het leer. Trekt het water direct in het leer, dan is het poreus.

Ruwleer

Bij ruwleer is er een onderscheid tussen nubuck- en suèdeleer. Bij suèdeleer is de binnenkant en bij nubuckleer is de buitenkant gepolijst. Dit leer heeft een ruw, fluwelig oppervlak en ziet er daardoor zeer chic uit. Desondanks is het oppervlak ook kwetsbaar. Ruwleer is nauwelijks waterbestendig en regen kan snel binnendringen.

Suede is een leersoort die van schapen-, geiten-, of kalfshuiden wordt gemaakt en in chroomzout worden gelooid. Men spreekt ook wel van peau de suede. Er is speciale spray voor suede kleding die vuil-en vochtafstotend is. Een vaal geworden suede jas kunt u behandelen met speciale verf. Informeer bij de schoenmaker/hakkenbar/kleermaker of stomerij.

Vlekken in suede kan men met een vlakgum of speciaal leder borsteltje behandelen. Suede opborstelen kan met een metalen of rubberen borsteltje of met een oude tandenborstel. U kunt daar een paar druppeltjes huishoud-azijn heel voorzichtig aan toevoegen om vlekken te verwijderen.

Leer reinigen

Hoe u leer veilig kunt reinigen, hangt vooral af van het soort leer. Test uw reinigings- of onderhoudsmiddel altijd op een onopvallende plek op uw leren kledingstuk. Zo neemt u het zekere voor het onzekere.

Gladleer reinigen

Gladleer kunt u in de regel met een vochtige doek afnemen. Ook kunt u een speciaal leerreinigingsmiddel gebruiken, waarbij u dient te letten op het onderhoudsadvies van de fabrikant. Vermijd stevig boenen, vooral bij leer in een mix van materialen.

Ruwleer reinigen

Ruwleer mag u niet met water reinigen. Mocht het toch niet anders kunnen, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel voor nubuck- en suèdeleer. Het is echter het beste om stof en viezigheid er met een speciale borstel voor leer voorzichtig af te borstelen.

Vlekken verwijderen

Vlekken zijn van gladleer het gemakkelijkst te verwijderen. Meestal is even een nat doekje eroverheen halen al voldoende. Bij ruwleer kan het verwijderen van vlekken meer problemen opleveren. Is het ongelukje net gebeurd en de vlek nog nat, dan kunt u proberen hem met een vochtig keukendoekje of een zakdoek weg te deppen.

Leeronderhoud

Leer dat u schoongemaakt heeft, dient u daarna te behandelen zodat het soepel en slijtvast blijft. Anders kan het snel hard en broos worden. Gebruik hiervoor wax of een verzorgingsspray. Handige leeronderhoudsmiddelen: universele leercrème of speciaal onderhoudsmiddel voor suède- en nubuckleer. Let daarbij op de kleur en kies bij twijfel liever voor een kleurloze variant.

Leer impregneren

Naast goed leeronderhoud kunt u ook door te impregneren veel doen om een langere levensduur en het behoud van de typische leereigenschappen van uw favoriete item te waarborgen. Leer wordt geïmpregneerd om het materiaal beter bestand te maken tegen weersinvloeden. Dit is vooral belangrijk bij ruwleer. Impregneren is heel eenvoudig met een speciale spray. Doe dit bij voorkeur in de buitenlucht. Na de eerste keer dient u deze procedure direct nogmaals te herhalen. Tussendoor goed laten drogen.

Volg ten alle tijden de wasinstructies op de ingenaaide waslabels op.

Bamboo

Bamboe stof is een natuurlijk textiel gemaakt van de pulp van het bamboegras. Bamboe-stof wordt steeds populairder omdat het veel unieke eigenschappen heeft en duurzamer is dan de meeste textielvezels. Bamboe stof is licht en sterk, heeft uitstekende vochtafvoerende eigenschappen en is tot op zekere hoogte antibacterieel.

Bamboevezel lijkt op katoen in zijn ongesponnen vorm, een wolk van lichte, luchtige vezels. We gebruiken uitgebreide bleekprocessen om bamboevezel wit te maken, hoewel het produceren van biologische bamboestof de bamboevezel ongebleekt laat. Om bamboevezel te maken, wordt bamboe zwaar verpulverd totdat het zich splitst in dunne vezeldraden, die kunnen worden gesponnen en geverfd om tot stof te weven.

Voor alle modellen Bamboo is aan te raden om kleuren wasmiddel gebruiken, met name koud wassen. Bleken is niet mogelijk, niet strijken, niet in de wasdroger, niet chemisch reinigen.

De eerste keer (en daarna af en toe) koud wassen zonder wasmiddel met een kopje natuurazijn in het wasverzachter bakje. Dan krimpt de stof minimaal en blijven de kleuren mooier. Houd er rekening mee dat bedrukte doeken een tint lichter (kunnen) worden door het wassen.

Volg ten alle tijden de wasinstructies op de ingenaaide waslabels op.